I desember 2013 fortalte USAs viseutenriksminister Victoria Nuland at USA har investert over 5 milliarder dollar, rundt

Post Reply
Sigve
Posts: 3474
Joined: Sat May 07, 2022 8:15 am
Location: Ålesund
Contact:

I desember 2013 fortalte USAs viseutenriksminister Victoria Nuland at USA har investert over 5 milliarder dollar, rundt

Post by Sigve »

I desember 2013 fortalte USAs viseutenriksminister Victoria Nuland at USA har investert over 5 milliarder dollar, rundt 32 milliarder kroner, i årene etter 1991 for, som hun formulerte det, å hjelpe Ukraina til å nå «den fremtiden landet fortjener».

Men til tross for USAs anstrengelser. De NATO og EU orienterte partiene hadde ingen større oppslutning blant ukrainske velgere. I 2010 vant Viktor Janukovitsj igjen presidentvalget. Han vant også presidentvalget i 2004. Det likte ikke det amerikanske Fondet for demokrati. Resultatet ble beskyldninger om valgfusk og Orangerevolusjonen.

I 2013 avsto Janukovitsj fra å undertegne assosieringsavtalen med EU fordi det innebar at Ukraina måtte slutte å handle med sine viktigste handelspartnere, blant dem Russland. Det førte til demonstrasjonene på Majdan, og den 24. februar 2014 vedtok opposisjonen i det ukrainske parlamentet å avsette president Janokovitsj. Men opposisjonen hadde verken det flertall som grunnloven krever for å avsette presidenten eller støtte fra konstitusjonsdomstolen, som parlamentet avsatte før den rakk å behandle presidentavsettelsen.

Avsettelsen av president Janokovitsj var et statskupp, men til fordel for demokratiet, det vil si for vestlige interesser, mente de fleste kommentatorer og politikere i USA. Viseutenriksminister Nuland hadde selv deltatt i demonstrasjonene på Majdan og arbeidet aktivt for Arsenij Jatsenjuk som ny statsminister. Slik ble det også. En USA-utnevnt, ikke folkevalgt, statsminister.

For å bekjempe motstanderne av statskuppet ble det opprettet paramilitære grupper. En av de mange høyreekstreme paramilitære gruppene var Azovbataljonen. I november 2014 ble disse paramilitære gruppene tatt opp i den ukrainske nasjonalgarden. I desember 2014 rapporterte den svenske avisen Expressen at flere svenske nazister hadde reist til Ukraina for å slutte seg til de høyreekstreme militsene som i en Amnestyrapport var blitt anklaget for krigsforbrytelser. Sjefen for det svenske sikkerhetspolitiet, Anders Thornberg, var derfor urolig. De svenske høyreekstremistene fikk på den måten stridserfaring og opplæring i håndtering av sprengstoff og våpen som de senere kunne bruke i Sverige. En av de første svenskene som hadde reist til Ukraina for å delta i kampen på høyreekstremistenes side var Andreas Carlsson, en av de ledende i Svenskarnas parti, som var etterlyst for mordforsøk i Malmö.

Har USA noe medansvar for denne utviklingen? «Overhodet ikke», sa de som mener at målet er å spre liberalt demokrati til så mange land som mulig. Dette synet er godt representert i medier og politiske miljøer i USA, skrev NRKs korrespondent Gro Holm. De såkalte realistene i det utenrikspolitiske miljøet i USA er imidlertid uenige. USA og Vesten har et medansvar. De mener at USA og NATO ikke har tatt nok hensyn til Russlands interesser som regional stormakt.

«Demoniseringen av Putin er ikke en politikk, det er et alibi for mangelen på politikk», fremholdt USAs tidligere utenriksminister, republikaneren Henry Kissinger i mars 2014. Han har i mange år vært en uttalt motstander av ukrainsk NATO-medlemskap. Hadde NATO fulgt hans råd, ville det ikke vært noen krig i Ukraina.
Attachments
FB_IMG_1669302079155.jpg
FB_IMG_1669302079155.jpg (11.94 KiB) Viewed 16 times
FB_IMG_1669302088274.jpg
FB_IMG_1669302088274.jpg (13.97 KiB) Viewed 16 times
VELKOMMEN TIL DINMAKT.NO
Våres 3 kampsaker er: Ytringsfriheten, Demokratiet og menneskerettighetene. -FRIHET!
Vi tør der andre tier, et sensurfritt forum!
Vipps noen kroner til DINMAKT.NO Tlf.40310231, slik at vi kan fortsette kampen mot sensuren!
Post Reply