FN BLE ETABLERT I 1945 ,193 LAND..IKKE SÆRLIG VELYKKET FREDSORGANISASJON?

Post Reply
Sigve
Posts: 3466
Joined: Sat May 07, 2022 8:15 am
Location: Ålesund
Contact:

FN BLE ETABLERT I 1945 ,193 LAND..IKKE SÆRLIG VELYKKET FREDSORGANISASJON?

Post by Sigve »

Følgende stater etablerte FN:
Sovjetunionen, USA, Republikken Kina, Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk, Den hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikk, Storbritannia, Frankrike, Etiopia, India, Canada, Jugoslavia, Tsjekkoslovakia, Australia, New Zealand, Nederland, Danmark, Luxembourg, Belgia, Polen, Norge, Hellas, Saudi-Arabia, Egypt, Irak, Syria, Libanon, Tyrkia, Iran, Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Colombia, Costa Rica, Cuba, Den dominikanske republikk, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Liberia, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Filippinene, Sør-Afrika, Uruguay, Venezuela.

Det er ingen som «eier» FN eller som er «opprinnelige eiere» av FN.

FN drives av medlemslandene og i FNs generalforsamling deltar alle FNs 193 medlemsland - hvert land med én stemme og hver stemme teller like mye. Resolusjonene som vedtas i Generalforsamlingen er bare oppfordringer til medlemslandene om hva de bør gjøre, og er ikke rettslig bindende.

FNs sikkerhetsråd er ifølge FN-pakten FNs handlingsorgan, og er det organet med mest makt innen hele FN, ettersom det kun er Sikkerhetsrådet som kan utsende fredsbevarende styrker. Alle medlemsland må følge rådets vedtak. USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike er faste medlemmer. De har sittet i Sikkerhetsrådet siden 1945, og trenger ikke å bli gjenvalgt. De faste medlemmene har vetorett. Hvis et av disse landene stemmer mot et forslag, kan ikke forslaget vedtas. Det har medført at Sikkerhetsrådet til tider har vært handlingslammet, blant annet i konflikten mellom Russland og Ukraina.

Har FN kontroll på alle sider av denne kloden? 193 land over hele kloden er medlem av FN. Dermed dekker FN de fleste land. FN er en global internasjonal organisasjon grunnlagt i 1945 som har som sin viktigste jobb å sikre fred og sikkerhet i verden. Man kan ikke si at det har vært spesielt vellykket så dermed kan man vanskelig si at FN har kontroll på alle sider av denne kloden. I så fall ville det ikke vært krig i Ukraina nå.

Dette skulle gi svar på dine spørsmål?
VELKOMMEN TIL DINMAKT.NO
Våres 3 kampsaker er: Ytringsfriheten, Demokratiet og menneskerettighetene. -FRIHET!
Vi tør der andre tier, et sensurfritt forum!
Vipps noen kroner til DINMAKT.NO Tlf.40310231, slik at vi kan fortsette kampen mot sensuren!
Post Reply