Biden vil starte krig mot KINA.

BIDEN HAR SVERGET KINA KRIG OVER TAIWAN.

Fordi USA står opp for demokratiet, lærer NRK oss. Men er motivene så edle?

Kartet under viser USAs eksisterende militærbaser rundt Kina.

Verdens eldste sivilisasjon, og for tiden mest fremgangsrike økonomi, lever som laks i en not. Baklandet mot Eurasia lider fremdeles av dårlige transportårer. Og tilgangen til verdenshavene kontrolleres av USA.

Og nota er av slitesterk tråd. Fra Japan og Sør-Korea i nord til Filippinene og lydriker i Indo-Kina har både demokratiske og i liten grad demokratiske statsledere sverget USA troskap.

Kun ett sted kan Kina trenge ut: Over Taiwan. Øya som en gang var en del av Kina, men som nå er USAs elskerinne.

Tar Kina kontroll over Taiwan, revner nota.

Og det vet Washington. Derfor vil de gå til krig for å beholde den. Selvsagt ikke av hensyn til demokratiet. Men fordi den er geografisk viktig.

Kan en (sannsynlig) krig mellom USA og Kina få følger for Norge?

Ja, det vil jeg mene!

Vi har jo allerede latt oss involvere i én slik krig, den i Afghanistan. Uansett hva man måtte mene om både islam og islamisme, er det et faktum at 9/11 var et hevnangrep rettet eksklusivt mot USA. På grunn av denne stormaktens oppførsel i Den tredje verden. Men amerikanerne utløste Nato-paktens artikkel 5, og trakk derigjennom oss andre med i dragsuget.

Det gikk med noen norske soldater. Men i den store sammenheng få. Og samtlige var yrkessoldater. De visste hva de risikerte.

USA hisser nå til krig over Taiwan. Skal norsk ungdom stille opp der også?

Selv mener jeg nei. Men jeg er ingen fiende av USA.

Oldefars bror utvandret til Wisconsin for snart 110 år siden. Jeg har slekt der. (De stemmer for øvrig Trump.) Jeg kommer aldri til å hate mitt eget blod.

Men på ett eller annet tidspunkt må vi tore å heve røsten mot Washington:

«Hør her! Vi konstaterer at dere driver på over hele verden, med prosjekter dere tydeligvis har tro på. Men VI har ingen tro på det dere holder på med. Kan vi be om å bli holdt utenfor alt dette?»


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *